Goede voornemens zijn lastig. Vaak hoort daar bij dat je gaat proberen iets te doen. Maar ja, iets proberen is gedoemd te mislukken. Je doet het, of je doet het niet. Daarom spreek ik liever over plannen dan over voornemens. En als je dan toch aan de gang gaat, help jezelf dan door goed voorbereid te zijn op wat komen gaat. De onderstaande vier vragen helpen je jouw Blue Monday gevoel te voorkomen, zelfs als je dat gevoel op een donderdag in februari hebt.

Waar ga je mee aan de slag?

De term SMART doelstelling ken je wellicht wel. “ik ga minder vaak ‘s avonds werken” is niet zo heel SMART, want het is niet specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch of tijdgebonden. Klap je nu vier avonden in de week je laptop open? Maak er dan drie avonden van. Dus: de komende drie weken ga ik drie avonden per week ‘s avonds werken. Dat doe ik tot uiterlijk half elf.

Je bent misschien geneigd om jezelf tot doel te stellen om nog maar één avond te werken. Maar hoe groot is de kans dat je dat vol gaat houden? Doe jezelf een plezier en zet kleine stappen op weg naar groot resultaat.

Wat hoop je hiermee te bereiken?

Waarom doe je het eigenlijk? Wil je minder met je telefoon in de weer zijn, omdat je dan meer tijd kunt besteden aan dat ene project? Wil je ‘s avonds minder werken, zodat je ook eens gezellig met je partner op de bank kunt praten over van alles en nog wat? Maak helder voor jezelf waar je het voor doet. Dat helpt je op lastige momenten om de draad weer op te pakken. Mensen die willen afvallen, hangen weleens een foto van een “dik moment” op de koelkast, als reminder waarom het ook alweer geen goed idee is om te veel te snoepen. Dat werkt als een trein, omdat het je zo goed helpt herinneren aan de reden dat je dit plan gemaakt hebt.

Dit experiment is geslaagd wanneer…

Experiment? Hoezo experiment? We gingen toch iets doen en niet proberen? Jazeker, we gaan iets doen. We gaan uitzoeken op welke manier je er voor kunt zorgen dat het wél voor je werkt. Je gaat leren wat niet werkt, dan pas je je strategie weer iets aan en ga je onderzoeken of die nieuwe strategie wel voor je werkt. Want als jouw voornemen makkelijk te realiseren was, had je het al lang gedaan. Dus wanneer is het geslaagd? Als jij ontdekt hebt welke aanpak jij het beste vol kunt houden.

Zelf heb ik geëxperimenteerd met schermloze avonden. Ik merkte dat wanneer ik ‘s avonds op mijn laptop of telefoon bezig was, ik later naar bed ging dan ik eigenlijk van plan was. De uitkomst van mijn experiment was dat ik wél energie krijg van een paar avonden met scherm. Dan doe ik namelijk leuke dingen, zoals coachingsopdrachten uitwerken en uitzoeken hoe ik een online training kan opzetten. Maar ik plan nu ook bewust minimaal één avond zonder scherm, naast mijn sportavond. Mijn experiment was dus geslaagd toen ik ontdekte dat ‘s avonds geen schermen niet zo goed voor me werkt. Wat wel werkt, is afspreken hoe laat ik stop en daar ook een alarm voor te zetten. Aan de andere kant van de woonkamer, zodat ik ook echt moet opstaan.

Wanneer ik verval in mijn oude gedrag, ga ik dit doen om mezelf weer op weg te helpen:

Hoe vaak gebeurt het niet dat je vol goede moed met je voornemen start? Je gaat écht niet meer snoepen. En dan is die collega die je zo aardig vindt, jarig. Hij trakteert de allerlekkerste Bossche bollen. Je vindt het lastig om nee te zeggen, dus je neemt er toch maar eentje. Belandt je voornemen dan in de prullenbak? Welnee, je hebt nu geleerd dat je het lastig vindt nee te zeggen als er taart voor je neus staat. Dus pas je je strategie aan en zeg je de volgende keer al de dag van tevoren dat je het gezellig vindt koffie te drinken, maar de taart even overslaat.

Vooral deze laatste vraag is belangrijk, omdat jij ook maar een mens bent. Om een nieuwe gewoonte aan te leren, heb je gemiddeld 30-60 dagen nodig. Dat je een keer een lastig moment zult ervaren, weet je bij de start al. De truc is te weten hoe je daar mee omgaat. Steun uit je omgeving is hierbij heel belangrijk, net als beloning. Want als je met jezelf afspreekt dat je op vrijdag een lekker koekje neemt als je de andere dagen niet gesnoept hebt, dan lukt het je donderdag makkelijker om niet te snoepen. Het is tenslotte dan al bijna vrijdag!

Plannen maken het (werkende) leven leuk. Ze proberen vol te houden maakt het soms uitdagend. Ik ben benieuwd: welke stok achter de deur heb jij voor jouw plannen? Wat of wie helpt je jouw plannen ook echt te realiseren?

Categories: blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *