Je hebt wellicht weleens gehoord van een digital detox. Een aantal dagen je telefoon en andere schermen opzij zetten, om even af te kicken van alle prikkels die al die schermen je geven. Ik was opgelucht toen ik in het boek “deep work” van Cal Newport las dat hij van mening is dat een detox niet nodig is. Zijn stelling is dat het vooral belangrijk is dat je je kunt houden aan de afspraak die je met jezelf maakt. Dus wanneer je bedenkt dat je pas bij de lunch weer je telefoon gaat pakken, laat je hem ook echt liggen, zelfs als je om 10 uur even een koffiepauze neemt. Regelen dat je helemaal offline gaat, is dus niet nodig. Het lijkt me reuze interessant om eens een aantal dagen écht helemaal offline te gaan, maar het lijkt me ook ingewikkeld. Dus laten we eens kijken welke drie eenvoudige dingen je vandaag nog kunt doen om je minder af te laten leiden door je telefoon.

  1. Draag een horloge

  Vorig jaar vroeg ik een horloge voor mijn verjaardag. Ik ben er nog steeds blij mee. Niet alleen omdat ‘ie mooi is, maar ook omdat ik nu dus niet meer op mijn telefoon hoef te kijken hoe laat het is. Echt waar, dat scheelt enorm. Oh ja, kleine disclaimer: een smartwatch gaat je niet helpen meer in het nu te zijn. Maar dat had je vast zelf ook al bedacht. 

   2. Leg je telefoon uit het zicht

   Waar leg jij je telefoon neer? Is dat op je bureau tijdens je werk? Naast je op de bank als je televisie gaat kijken? Elke keer wanneer je je telefoon ziet, maak je de verleiding wel erg groot om hem op te pakken en even Facebook of Instagram te checken, Whatsapp berichtjes te lezen of je e-mail te checken. Laat je telefoon bijvoorbeeld in je tas zitten wanneer je thuis komt leg hem in de keuken wanneer je televisie gaat kijken en vooral: laat je telefoon beneden liggen als je naar bed gaat. Vindt je partner ook gezelliger, wedden?

    3. Gebruik Forest

    Forest helpt je te focussen en meer in het nu te zijn. In deze app kun je een digitaal boompje planten, dat bijvoorbeeld 30 minuten de tijd nodig heeft om te groeien (hoe langer, hoe groter de boom). Gebruik je binnen die 30 minuten je telefoon, dat gaat je boompje dood.

    Ik heb een tijdje de gewoonte gehad om iedere keer nadat ik mijn telefoon bekeken had, een boompje te planten met de app Forest. De app stond op mijn startscherm. Als ik dan mijn telefoon weer pakte terwijl de boom nog aan het groeien was, dacht ik een keertje extra na: is het nu echt zo belangrijk om NU op mijn telefoon te kijken? Het leuke is dat je dus een bos aan het bouwen bent. En zo’n verschrompeld boompje daarin kan natuurlijk écht niet. Een goede stok achter de deur dus!

    Forest app

    Deze tips gelezen, maar eerst benieuwd hoeveel tijd je nu écht besteedt aan je telefoon? Installeer dan de app Moment. Je zult je verbazen hoe vaak je je telefoon oppakt. In mijn geval is dat gemiddeld 32 keer per dag. Hoe is dat bij jou?

    Categories: blog

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *