Timemanagement. Yuk! Deze term heb ik al zo vaak gehoord, dat het haast een middeleeuwse term lijkt. Wanneer je  “management” opzoekt in het woordenboek, wordt je uitgelegd dat het betekent “de manier waarop een proces of organisatie wordt geleid”. Aha! Dus de manier waarop tijd wordt geleid. Maar wacht even…hoe doe ik dat eigenlijk, de tijd leiden? Kan ik daar een touwtje aan binden om het achter me aan te sleuren? Of op een karretje zetten om zo lang mogelijk voor me uit te schuiven?

De term timemanagement impliceert dat wanneer je maar hard genoeg je best doet, je invloed hebt op hoe snel de tijd zal gaan. Of dat het aantal uren in een dag op magische wijze zal uitbreiden van 24 naar 36 (ik zou die extra 12 lekker in mijn bed willen liggen, maar dat terzijde).

Problemen met timemanagement

Wanneer je problemen ervaart met timemanagement, zit het hem meestal in een tekort aan tijd. Maar eigenlijk is het een teveel aan al die andere dingen: taken, prioriteiten, gedachten, vuile vaat, e-mail, verantwoordelijkheden, wensen, rommel in je huis en series die je kunt kijken op Netflix. In alle keuzes die je de hele dag door maakt voor wat je gaat doen, is er één constante factor: JIJ. Dus timemanagement? Nope. Zelfmanagement? Jep. En dat is echt super moeilijk. Want hoe geef je richting aan je dag, aan de 1001 dingen die je op een dag moet en wilt doen? Op basis waarvan maak je keuzes hoe je jouw tijd op de best mogelijke manier invult? Er zijn veel verschillende methoden die ingaan op productiviteit of de verschillende aspecten daarvan. Het ene leert je beter om te gaan met e-mail, het andere helpt je planning realistischer te maken. Maar geen enkele methode leert je hoe je jouw tijd moet managen. Omdat dit simpelweg niet bestaat. Precies de reden waarom ik de term timemanagement zo vreselijk vindt.

De term timemanagement impliceert dat wanneer je maar hard genoeg je best doet, je invloed hebt op hoe snel de tijd zal gaan. Of dat het aantal uren in een dag op magische wijze zal uitbreiden van 24 naar 36 (ik zou die extra 12 lekker in mijn bed willen liggen, maar dat terzijde).

Tekort! Of te veel?

Wanneer je problemen ervaart met timemanagement, zit het hem meestal in een tekort aan tijd. Maar eigenlijk is het een teveel aan al die andere dingen: taken, prioriteiten, gedachten, vuile vaat, e-mail, verantwoordelijkheden, wensen, rommel in je huis en series die je kunt kijken op Netflix. In alle keuzes die je de hele dag door maakt voor wat je gaat doen, is er één constante factor: JIJ. Dus timemanagement? Nope. Zelfmanagement? Jep. En dat is echt super moeilijk. Want hoe geef je richting aan je dag, aan de 1001 dingen die je op een dag moet en wilt doen? Op basis waarvan maak je keuzes hoe je jouw tijd op de best mogelijke manier invult? Er zijn veel verschillende methoden die ingaan op productiviteit of de verschillende aspecten daarvan. Het ene leert je beter om te gaan met e-mail, het andere helpt je planning realistischer te maken. Maar geen enkele methode leert je hoe je jouw tijd moet managen. Omdat dit simpelweg niet bestaat. Precies de reden waarom ik een hekel heb aan de tijd timemanagement.

Wat zijn jouw ervaringen met timemanagement? Of beter gezegd zelfmanagement? Laat het me weten!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *