Ik weet niet hoe dat bij jou gaat, maar bij mij is de laatste week voor de zomervakantie de productiefste van het hele jaar. Samen met de laatste week voor de kerstvakantie, dan heb ik dat ook. Dingen voor werk afronden, voorbereiden voor vertrek, mijn to do lijst is net even wat voller én er zit een nogal duidelijke deadline op. Zodra we de vouwwagen achter de auto hangen, gaan alle to do lijsten in de koelkast, de telefoon op standje “als je me zoekt, ik ben er niet” en in mijn agenda klinkt een echo, zo lekker leeg is ‘ie.

Op LinkedIn vroeg ik hoe anderen die week ervaren. Meer dan de helft gaf aan dat het net een tikkie te druk is, die laatste week voor de vakantie. Herken ik dat? Ja. Vind ik dat erg? Nee.

Stress van deadlines

Je hebt mensen die in de stress schieten van een deadline en je hebt mensen die er lekker op gaan. Als jij zo iemand bent die in actie komt zodra de deadline in zicht komt, kun je proberen die eigenschap van jezelf te veranderen. Je kunt verder vooruit plannen, je werk beter verdelen. Daar kan ik je nog bij helpen ook 😉  Netjes volgens het boekje, opdelen in kleinere acties en dan bijvoorbeeld verdelen over een paar weken of dagen. Maar wees eens eerlijk: doe je het dan? Of kun je op dat moment 421 andere dingen verzinnen die je beter op dat moment kunt doen? En wees nog eens eerlijk: heb je er last van, dat je tegen die deadline aan moet werken? Wat voor effect heeft het op je? Als het gevolg van die last-minute stress is dat je 3 uur per nacht slaapt, leeft op koffie en red bull en alleen nog maar snauwt tegen je kinderen, dan hebben we best wat signalen te pakken dat je er iets aan mag veranderen. Maar als je een paar avonden extra werkt, elke avond steeds vol voldoening je laptop uit zet en denkt: yes, morgen weer zo’n dagje knallen, hoe erg is dat? 

Het ligt niet aan die week, het ligt aan jou

Vind jij de week voor de vakantie net een tikkie te druk en heb je er wel degelijk last van? Dat ligt niet aan die week. Het ligt aan het feit dat je tegen te veel dingen ja zegt, dat je te weinig checkt hoe dringend dingen nu écht zijn en jouw eigen prioriteiten niet bewaakt. Als er dan druk op komt te staan, werkt jouw strategie van een stapje harder lopen en een beetje verder gaan niet meer. Het vliegtuig wacht niet op je, omdat je vlak voor je vakantie nog hebt gezegd “dat doe ik wel”.

Lang verhaal kort: als jij lekker gaat op de druk van een deadline, hóef je het niet te veranderen. Als het eigenlijk een uitvergroting is van wat je altijd doet: te veel hooi op je vork nemen, te weinig hulp vragen, uitstellen, dán is het zaak er iets aan te doen. Denk daar maar eens over na tijdens je vakantie!

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *