leonielabrie_runyourday

Werken vind ik heel leuk. Maar mán wat gaat er veel tijd en energie in zitten. En dat ging nog wel voordat ik moeder werd, maar met de geboorte van Joris kwam er opeens een dagtaak bij. Mijn to do list explodeerde en ik had altijd het idee dat ik op de verkeerde plek was: als ik thuis was, moest ik eigenlijk nog een mail versturen. En als ik aan het werk was, moest ik eigenlijk met Joris spelen, want geniet ik wel genoeg van hem? Ik ploeterde gewoon maar voort, niet mauwen, maar sjouwen. Maar toen mijn tweede zoon Benjamin geboren werd én mijn moeder tijdens mijn zwangerschapsverlof overleed, was het wel even klaar. Ik lag er helemaal af, zocht hulp en leerde een belangrijke les: harder werken werkt niet.

Inmiddels heb ik dus een prachtig gezin met twee jongens (3, want laten we mijn man Jaap niet vergeten), geef trainingen (op locatie en online) en doe 1 op 1 coachings. Je kunt dus wel zeggen dat ik de sleutel heb gevonden om alle ballen in de lucht te houden. En dat komt deels doordat ik een streber ben en niet snel voor de makkelijke weg kies. Maar het komt vooral doordat ik geleerd heb dat ik structuur gebruikte om mijn angst dat ik niet genoeg deed, te bedwingen. Want ik wilde alles doen, voor iedereen alles regelen. En anderen mogen mij dan wel een intelligente dame vinden, ik was niet slim genoeg om te zien dat je soms gewoon even een tandje minder mag doen. Nu ga ik nog steeds vól voor mijn werk, maar ook voor een lekkere Netflix serie. Zonder te denken “ik moet nog de badkamer poetsen, de was opvouwen en mijn e-mail bijwerken”.

Nieuwsgierige nerd met een plasbeker

Bij mijn familie, vrienden en collega’s sta ik bekend als de meest fervente aanhanger van structuur en organisatie. Mensen noemen me ook enthousiast, perfectionistisch en…een nerd. Ik houd van allerlei apps, tooltjes en het gemak dat ze me bieden. Hoe ik verder ben? Nou, zo:

  • Nieuwsgierig. Op de universiteit was ik dat meisje dat haar vinger opstak, als ik het nog niet helemaal begreep. Rete irritant, vonden mijn medestudenten.
  • Op alles voorbereid. In de auto op pad met mijn 2 jongens? Dan gaat er altijd een lege overblijfbeker met deksel mee. Als jij ook een jongensmoeder bent, weet je waarom (en zo niet: de beker is omgedoopt tot plasbeker…)
  • Gestructureerd. Mijn werk en privé leven hangen aan elkaar van methoden en checklists. I love it!
  • Een streber. Ik doe altijd net effe wat meer dan noodzakelijk is. Zoals een eigen bedrijf starten, als ik al een gezin en een baan heb.
  • Tompouce verslaafd. Ik vind dat er altijd een goede reden is om een HEMA tompouce te eten. Niet zo'n fancy ding van de bakker, gewoon het exemplaar dat je voor 75 cent bij die topwinkel koopt.
  • Daadkrachtig. Ik doe een rondje Google, maak een keuze en ga tot actie over. Dit in tegenstelling tot mijn man Jaap, die eerst van alles een Excel overzichtje maakt. Dat ik uit zijn onderzoek ben gekomen, mag een wonder heten.

Timemanagement bestaat niet

Hoewel ik mezelf timemanagement coach noem, heb ik eigenlijk een bloedhekel aan het woord timemanagement. Ik geloof namelijk niet dat timemanagement bestaat, want tijd kun je helemaal niet managen. Het wordt niet meer of minder, je kunt het niet stopzetten. Wat je wél kunt doen, is jezelf managen. Zorgen dat je tevreden bent over wat je met jouw tijd doet, hoeveel je ervan aan werk en privé besteedt en wat het je oplevert. Ik durf wel te zeggen dat ik alle 1001 timemanagement tips en trucs ken, maar ze werken pas als je degene hebt gevonden die bij jou, jouw werk en jou als persoon passen. Die zoektocht vind ik heel tof, omdat ik altijd geloof dat het beter kan. Ik zei het al, ik ben een streber.  

Mijn man zegt altijd dat ik grappiger ben in e-mails en berichtjes, dan in het echt. Zullen we dus maar gewoon op safe spelen en beginnen via Whatsapp? Klik hier en laat me even weten hoe jij een tompouce eet. Ik leer graag 🙂